Museum Het Valkhof

U kunt museum Het Valkhof bezoeken in de stad Nijmegen. Hier kunt u archeologie, oude kunst en moderne kunst bewonderen. Daarnaast vinden er elk jaar verschillende tentoonstellingen plaats.

Het gebouw

De locatie van het gebouw heeft een rijke geschiedenis. Het gebouw van museum Het Valkhof staat aan het Kelfkensbos, wat aan de rand van het Valkhofpark is. We gaan terug naar de Romeinse tijd. Hier lag toen een Romeins legerkamp. Het schijnt dat Karel de Grote hier later een paleis heeft laten bouwen. In 1980 is de godenpijler gevonden op het terrein van het museum tijdens archeologische opgravingen. Dit is een erezuil die waarschijnlijk gebouwd is voor de Romeinse keizer Tiberius. Deze kunt u bekijken in het museum. Vanaf 14 september 1999 is het museum geopend voor bezoekers.

Collectie

De collectie van museum Het Valkhof bestaat uit archeologie, oude en moderne kunst. Wanneer u door de afdeling “archeologie” loopt, leert u alles over objecten uit de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen. Thema’s als handel, ambacht, godsdienst, de dood en begraven staan centraal. U kunt hier bijvoorbeeld de Romeinse godenpijler en de Romeinse helm bewonderen. De collectie “oude kunst” toont vooral schilderijen en tekeningen uit de periode 1600 tot 1940. Hier kunt u bijzondere schilderijen vinden, zoals De Vrede van Nijmegen door Henri Gascard, Het Valkhof te Nijmegen door Cornelis Springer en Het verbond tussen Bataven en Romeinen door Nicolaes de Helt Stocade. De collectie “moderne kunst” toont vooral Nederlandse kunst vanaf de jaren ’60 van de 20ste eeuw. De kunst is vooral in de stijl van Pop Art en het Hedendaags Expressionisme.

Tentoonstellingen

Elk jaar zijn er een aantal wisselende tentoonstellingen te bekijken. Een aantal tentoonstellingen die te zien waren in museum Het Valkhof: De Pest, Romeinenwerkplaats en Bloed en Honing.

 

 

 

Even geduld a.u.b.
Resultaten worden ververst.

Selecteer een datum

U moet eerst een aankomstdatum selecteren voordat u kunt doorgaan met uw reservering.