Vrijheidsmuseum
Het Vrijheidsmuseum brengt het verleden tot leven door middel van diorama´s, typische jaren ´40 geuren, muziek, originele filmbeelden en toespraken. Je maakt de aanloop naar de oorlog mee, de bezettingstijd, de Bevrijding en de wederopbouw van Nederland en Europa. Met bijzondere en gedurfde exposities en educatieve projecten weet het museum steeds weer nieuwe inzichten te verschaffen over de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Combineer een bezoek aan het museum met een overnachting bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica.
Het nieuwe Vrijheidsmuseum
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek (gemeente Berg en Dal) maakt zich op voor de toekomst en krijgt een nieuw gebouw. Het nieuwe moderne WO2 museum gaat fors in omvang groeien en zal innovatie en moderne presentatietechnieken combineren met authenticiteit, historische objecten en verhalen. Het museum maakt een grote internationaliseringsslag. Centraal staat het verhaal van oorlog en vrijheid zonder grenzen: multiperspectief, kritisch, spannend en inspirerend, mede in relatie tot de actuele thema’s rond vrijheid, democratie en mensenrechten.
Het Vrijheidsmuseum is het enige WO2-museum in Nederland dat gesitueerd is in zowel het gebied van Operatie Market Garden als het Rijnlandoffensief. Het Nederlands-Duitse grensgebied speelde een hoofdrol op het wereldtoneel in het laatste oorlogsjaar, met grote gevolgen voor de burgerbevolking. Vanuit dit gebied vond in het voorjaar van 1945 de ‘final push’ plaats t.b.v. de volledige bevrijding van Nederland en Europa.
Opening en beeldmerk
Het nieuwe museum in Groesbeek wordt gebouwd pal naast het bestaande gebouw dat open blijft totdat de nieuwbouw klaar is. Je kunt het museum dus gewoon blijven bezoeken! Bekijk de website van het Vrijheidsmuseum voor de actuele ontwikkelingen. De planning is erop gericht dat medio 2019 het nieuwe museum kan worden geopend, in ieder geval vóór het begin van de 75-jarige herdenking van Market Garden in september 2019. Het nieuwe museumgebouw krijgt de vorm van een grote koepel: een zogeheten ‘Shaded Dome’ die de uiterlijke associatie oproept met de vele duizenden parachutes waarmee de Airborne soldaten in september 1944 landden in het Rijk van Nijmegen. Het museum wordt met de toepassing van de Shaded Dome een echte blikvanger, publiekstrekker en landmark in de natuurlijke omgeving van Groesbeek. De koepel zal een vrije overspanning hebben van 60 meter, op het hoogste punt 12 meter bereiken en onderdak bieden aan onder meer een entreehal, filmzalen, expositieruimtes, een museumcafé en museumwinkel.
Artist impressions van het nieuwe Vrijheidsmuseum.